“Ik ben out-of-the-box, dus zo denk ik ook” Michiel Brons

Zaterdag 2 april is het Wereld Autismedag: dé dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Het Kadaster weet uit ervaring dat mensen met autisme waardevolle medewerkers zijn. Lees het verhaal van Kadastercollega Michiel Brons.

Net na de zomer van 2015 is Michiel via AutiTalent bij het Kadaster komen werken. Hij is werkzaam bij het controleteam Landmeten. Michiel: “We controleren het werk van de landmeters. Naast het controlewerk, schrijf ik ook werkinstructies en uitleg voor andere controleurs. Door mijn landmeetkundige achtergrond werd ik al snel de vraagbaak in het team. Ik ben bij het Kadaster weer helemaal opgebloeid.”

Michiel heeft een autisme- en een concentratiestoornis. Hierdoor heeft hij een afstand tot de arbeidsmarkt: “Ik heb eigenlijk een HBO-denkniveau, maar geen HBO-werkniveau. Dat komt door mijn autisme. Ik heb een gebrek aan overzicht en mis inzicht in de sociale structuren om me heen. In het verleden heeft dat voor problemen gezorgd. Het kost veel energie. In mijn werk heb ik vertrouwen nodig en duidelijkheid. Dat is echt essentieel. Duidelijkheid in hoe we werken en wat er moet gebeuren en vertrouwen van de mensen om me heen.”

Michiel vindt het moeilijk om met zijn autisme te leven, maar hij ziet ook dat het hem voordelen brengt: “Ik ben erg op de details gericht en heel nauwkeurig. Maar mijn echte kracht is dat ik op een andere manier naar de wereld kijk. Mijn handicap is dat ik out-of-the-box ben, dus zo denk ik ook.” 

“Wat ik ontzettend waardeer is de menselijke manier waarop het Kadaster omgaat met het personeel, ook de externen. We zijn extern, maar we zijn welkom bij alle dingen die georganiseerd worden. Zo krijg je echt het gevoel bij het Kadaster te horen.”